Digitala Sverige då och nu: Bankverksamhet


Artikel publicerad i /review [engl]​

​​

​​​​

 

2010
I vår specialutgåva Digital Sweden delade Nordea's interna framtidsforskare, Martin Ogarp, med sig av sin vision av framtidens digitala bankverksamhet i Sverige. Internetbanker var redan vardagsmat i landet, men Martin förutspådde att mobila banktjänster en dag skulle bli kundernas förstahandsval. Men på den tiden var mobiltelefonin​ inte tillräckligt robust för att erbjuda de säkerhetsåtgärder som krävs för mBanking.

"De flesta av våra konkurrenter använder BankdID-certifikatet för internetbanken via  mobiltelefonen, men vi skulle föredra att inte lagra hemligheter i mobilen," berättade Martin. "Mobiltelefonerna är helt enkelt inte tillräckligt mogna än, trots att tekniken utvecklas snabbt, men jag är säker på att vi kommer att ha fullfjädrade säkerhetslösningar på plats inom kort."

2015
Om vi snabbspolar framåt ett halvt decennium så har mBanking blivit en vardaglig service för många svenskar. Detta är delvis tack vare lanseringen av säkra mobila ID-lösningar. Fyrtioåtta procent av mobiltelefonanvändarna hade anslutit sig till Mobilt BankID 2014.

Mobilt BankID är en säker elektronisk identifieringsfunktion som används i mobiltelefoner och surfplattor och eliminerar behovet av en säkerhetsdosa eller kortläsare som en del av inloggningen. I nuläget utfärdas den av många av Sveriges banker. Allt en kund behöver göra är att ladda ner BankID-appen från Android Market eller App Store och sedan begära ett Mobilt BankID från sin bank. Lösningen fungerar för både datorbaserade och mobila banktjänster, vilket ger ytterligare en fördel till kunderna.

Under 2013 så har dessutom sex av landets största banker (Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar Bank, Nordea, SEB och Swedbank) arbetat tillsammans för att lansera Sw​ish, en app som gör det möjligt för konsumenterna att använda sina mobiltelefoner för att göra betalningar och överföra pengar till någon annans bankkonto. Appen har mer än två miljoner aktiva användare och det har även lanserats en version för betalning från konsument till företag.