Digitala Sverige då och nu: mobil betalning


Artikel publicerad i /review [engl]​

​​​​​​​

Under 2010 undersökte vi i specialutgåvan Digital Sweden​ hur Sverige hade anammat digital teknik för att göra sina medborgares liv lättare och effektivisera tillhandahållandet av offentliga tjänster. Från e-hälsovård till mobila banktjänster var Sverige i framkant när gällde digital anpassning. 

Fem år senare, vad har förändrats? Till att börja med, när vi fotade förra omslagsbilden hade iPad precis gjort sin debut - till mycket skepsis. Men sedan dess har nästan 260 miljoner iPads sålts globalt​, och de samt andra surfplattor används till allt från att strömma TV och filmer till att sköta betalningen i butiker​. 

Men det är bara ett exempel på hur den digitala tekniken har förändrats under det senaste halva decenniet. Under de kommande veckorna kommer vi i denna artikelserie jämföra vad vi sa om Sverige för 5 år sedan med vad som händer nu.​ 

Först ut: mobila betalningar 

2010
Att köpa biljetter och varor med mobiltelefonen hade blivit normalt. "Ett enkelt textmeddelande gör att du kan köpa buss- och tågbiljetter eller boka ett pass på ditt lokala gym," skrev vi. "Att köpa SJ-biljett på internet innebär att du inte behöver en pappersbiljett alls - du visar bara biljetten i din mobiltelefon för kontrollanten när du är på tåget." 

Mobila betalningar hade även införts i godisautomater, vilket innebar att svenskarna kunde köpa läsk eller godis även om de inte hade pengar på sig. 

2015
Idag är Sverige det mest kontantlösa samhället på jorden: över 95% av alla transaktioner är digitala. 

Det finns fyra olika mobilbetalningsplattformar i bruk. Betalning kan göras i stormarknader genom att skanna QR-koden på en vara med appen Seamless, eller med WyWallet, den programvara som skapats gemensamt av landets största mobiloperatörer. 

Och Swish, ett samarbete mellan Sveriges största banker, tillåter användare att överföra pengar via mobiltelefonen – praktiskt när man till exempel vill dela restaurangnotan. 

Även hemlösa som säljer tidningar i syfte att få en inkomst kan nu acceptera virtuella betalningar med hjälp av iZettle's mobila betalningssystem – en förändring som ökat deras försäljning med 59%. Vissa turistattraktioner, som Abbamuseet, har varit kontantlöst i över ett år.

Hela fyra av fem köp i Sverige görs digitalt, berättade Niklas Arvidsson, docent i industrial dynamics vid Kungliga Tekniska Högskolan, för Guardian [http://www.theguardian.com/world/2014/nov/11/welcome-sweden-electronic-money-not-so-funny]. De flesta av Sveriges största banker jobbar kontantlöst i mesta möjliga mån, och kollektivtrafiken har i stort sett också helt slutat använda kontanter. 

Mobila betalningar är snabba och bekväma, men det finns även en annan fördel som inte är lika självklar: kontantrån sägs vara på sin lägsta nivå någonsin.

Läs mer om våra lösningar för mobila betalningar.​​​​​​


 Documents